BMW, Daimler, Ford in Volkswagen bodo sodelovali pri polnjenju električnih avtomobilov

5. 12. 2016
Deli
BMW, Daimler, Ford in Volkswagen bodo sodelovali pri polnjenju električnih avtomobilov (foto: Newspress)
Newspress

BMW, Daimler, Ford in Volkswagen so podpisali sporazum, v okviru katerega bodo ob evropskih avtocestah razvijali mrežo ultra hitrih postaj za polnjenje električnih avtomobilov.

Podpisniki projekta bodo lastnikom električnih avtomobilov omogočili potovanja na dolge razdalje brez predolgih postankov v okviru odprte mreže električnih polnilnic ob avtocestah in glavnih cestah, kar za zdaj še ni mogoče.

Polnjenje električnih avtomobilov bi s tem z vidika praktičnosti postalo primerljivo polnjenjeu avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje, s čimer bi električna vozila postala bolj zanimiva za širše občinstvo.

Ultra hitre polnilne postaje bodo delovale na električni tok z močjo 350 kilovatov, ker pomeni, da bodo veliko hitrejše od vseh današnjih polnilnih postaj. Gradnja omrežja bo predvidoma stekla že prihodnje leto, v prvi fazi pa naj bi po vsej Evropi zgradili 400 postaj. Do leta 2020 pa jih naj bi jih bilo na voljo že več tisoč. Mreža bo zasnovana na standardu CCS, na voljo pa bo vsem avtomobilom ne glede na znamko.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel